Miejsce
restauracja pływająca
Po wielu latach ignorowania Wisły, trwa obecnie proces powracania do rzeki. Restauracja „MiEJSCE” wpisuje się doskonale w ten trend, jednak powstała nie na skądinąd słusznej fali „mody” na Wisłę, ale przede wszystkim z powodu wielkiej fascynacji inwestorów wodą i wszelkiego rodzaju obiektami pływającymi. Pomysł zbudowania pływającego „obiektu” powstawał w trakcie różnych podróży, rejsów i oglądania tego typu budownictwa na świecie. Jest to również wyraz zamiłowania do żeglarstwa, do kontaktu z wodą i z naturą. Pomysł zlokalizowania restauracji przy Wiśle pojawił się na długo przed podjęciem finalnej decyzji o budowie „MiEJSCA” i wcale nie był od początku jednoznaczny z budowaniem restauracji na wodzie. Poszukiwania odpowiedniego miejsca przez inwestorów trwały kilka długich miesięcy, jednak z braku odpowiedniej lokalizacji, zdecydowali oni przejąć sprawy w swoje ręce i miejsce takie sami stworzyć. Samodzielne. Wolne. Bezkompromisowe. Na wodzie. Restauracja zacumowana jest do nabrzeża Portu Czerniakowskiego w jego najbardziej malowniczej, południowej części, z pięknym widokiem na basen portowy. Lokal tworzą cztery, połączone ze sobą 40-stopowe kontenery morskie, których wnętrze zostało przystosowane do nowej funkcji. Spoczywają one na dwóch stalowych pływakach unoszących na wodzie całość konstrukcji. Wnętrze to pudełko, pudło, transporter. Ściany, podłoga i sufity wyłożone zostały ciepłą sklejką, meble zostały wykonane również ze sklejki. Wszędzie króluje jasne drewno skontrastowane z elementami czarnej stali: kominka, fragmentów podłogi, stelaży, konstrukcji mebli. Wnętrze funkcjonalnie podzielone zostało na zaplecze kuchenne, bar oraz salę konsumpcyjną z toaletami dla gości. Sala – ze względu na zakres działalności – została zaprojektowana tak, żeby umożliwiała błyskawiczną zmianę aranżacji: od lokalu z indywidualnymi miejscami, przez imprezy, szkolenia, konferencje aż po kameralną salę koncertową. „MiEJSCE” jest jednym z nielicznych w Polsce całorocznym, pływającym obiektem gastronomicznym. Malownicze otoczenie, unikatowe w skali Warszawy przyciąga gości przez cały rok. Popularność lokalu w sezonie letnim była na tyle duża, że właściciele zdecydowali się rozbudować restaurację o duży taras, amfiteatralne schody i zewnętrzny bar.
Projekt wnętrz – ONTO Studio